• Konsten att se utanför boxen

    3 minuter läsning + 7 minuter uppgift

Visste du att Ludwig van Beethoven var döv när han skrev sin nionde symfoni? Eller att Gustav Dahlén var blind när han konstruerade AGA-spisen. De hade uppenbarligen stora talanger, men i dag hade båda två haft mycket svårt att ens få ett jobb.

Allt är den normativa boxens fel. Det är den som säger att kärnfriska akademiker som är 27-39 år, har namn som är lätta att uttala, och fritidsintressen som golf, skidor och vaniljglass är de allra tryggaste rekryteringarna.

Men det finns många talanger utanför den normativa boxen. Peter till exempel. Han har en CP-skada sedan födseln som ger honom muskelryckningar och problem med talet. Peter är en av Sveriges bästa trummisar. Med ett normativt sätt att se på verkligheten borde det inte vara möjligt, men det är det. När Peter kom till Samhall var han van vid att få höra om allt det han inte kunde. En arbetsledare trodde på honom och det dröjde inte länge förrän han fick jobb utanför Samhall, som lastbilschaufför. 2014 stod han på scenen på Visa vägen-galan och hans viktigaste budskap var:

”Vi som har ett handikapp.
Vi vet vad vi klarar.”

Uppgift

Din uppgift i dag blir att försöka se talang i alla du möter. Fundera och analysera eller fråga rakt ut. Busschauffören, förskolepedagogen, din partner, dina barn. Leta efter deras främsta tillgång.

  • Blev du förvånad?

  • Kan du använda tankesättet i ditt dagliga arbete?

Observera att personerna på bilderna inte har något med texten att göra.